کاشی و سرامیک در دکوراسیون ساختمان علاوه بر جذابیت و زیبایی نمای آن، وظیفه مقاوم سازی را نیز بر عهده دارند. حتما تا به حال با اصطلاح رنگ پریدگی یا تغییر رنگ کاشی و سرامیک مواجه شده اید. کم رنگ شدن طرح، نقش و رنگ کاشی را رنگ پریدگی آن میگویند که ممکن است از همان ابتدا دچارش بوده باشد یا پس از نصب به دلایلی به وجود آید.
تغییر رنگ کاشی ممکن است به دلیل جذب آب بالا باشد. با این حال، علاوه بر عوامل کیفیت، نگهداری نامناسب آن نیز ممکن است منجر به تغییر رنگ کاشی و سرامیک شود. حال به بررسی دلایل آن می پردازیم:
1. دلایل کیفیت:
- جذب بالای آب در کاشی و سرامیک: میزان جذب آب در کاشی و سرامیک متفاوت است. هر چه تراکم بافتی یک محصول بیشتر باشد به همان اندازه جذب آب در آن سخت تر میشود و منافذ و سوراخ های کمتری در آن برای جاگیری مولکول های آب وجود دارد.
- لعاب کاشی خیلی نازک است: لعاب کاشی یکی از مهمترین بخش هایی است که باعث ضد آب شدن کاشی و سرامیک میشود هر چه این لعاب ضخیم تر باشد به همان میزان جذب آب آن از سطح، کاهش میباید، اما لعاب های لایه نازک به آسانی آب را از سطح جذب میکنند و باعث تغییر رنگ کاشی و سرامیک میشوند.
2. فرایند نصب:
- کاشی در آب غوطه ور نیست: اگر کاشی ها قبل از خیس شدن یا بدون خیس شدن کافی، آب بندی شوند ممکن است رطوبت در ملات سیمان و تغییر رنگ را جذب کنند. یکی از دلایل عمده سیاه شدن سرامیک، نفوذ دوغاب سیمان به لایه های زیرین آن است.
- عدم درزگیری مناسب میان کاشی ها با استفاده از پودر بندکشی در هنگام نصب: اگر این درزها به خوبی پر نشوند پس از مدتی آب به زیر کاشی نفوذ کرده و در صورتی که کاشی و سرامیک از کیفیت خوبی برخوردار نباشد باعث تغییر رنگ آن میشود.
- ضد آب نبودن کاشی و سرامیک استفاده شده در محیط های مرطوب مانند حمام
3. نگهداری:
- از پاک کننده اشتباه استفاده می کنید: مواد شوینده می تواند لکه های مختلف بر روی سطح کاشی را حذف کند، اما ممکن است بر روی سطح آن و اجزای داخلی اثر منفی داشته باشد. استفاده از پاک کننده اشتباه، می تواند سطح لعاب کاشی را از بین ببرد و به جلا و درخشنگی آن آسیب وارد نماید.
- تمیز کردن بیش از حد یا جرم گرفتن کاشی و سرامیک: در تمیز کردن کاشی و سرامیک باید حد اعتدال را رعایت نمود. علاوه بر آن ابزاری که برای تمیز کردن آنها استفاده میکنید نیز باید مناسب باشد. زیرا ابزار زبر به مرور باعث ایجاد خط و خش روی کاشی و سرامیک میشود که خود یکی از عوامل ایجاد تغییر رنگ در کاشی و سرامیک هستند. از طرفی برخی مواقع آنقدر در تمیز کردن کاشی و سرامیک احمال میشود که یک لایه جرم روی سطح را میپوشاند. این مشکل بیشتر در آشپزخانه ها که روغن پخت و پز در هوا سرگردان است اتفاق میافتد، این روغنها روی سطوح مینشینند و آنگاه گرد و غبار هوا را به خود جذی میکنند که باعث تغییر رنگ و تیزه شدن کاشی و سرامیک میشوند.
- تابش نور مستقیم خورشید بر روی کاشی و سرامیک: برخی از رنگ ها در مجاورت نور خورشید دچار آسیب میشوند، رنگ هایی مانند رنگ قرمز. در نتیجه لازم است از به کار بردن آنها در محیط هایی که میدانید نور مستقیم آفتاب دریافت میکند بپرهیزید. البته این پریدگی رنگ به کیفیت کاشی و سرامیک بستگی دارد.